Fysicon (onderdeel van Canon Medical Systems) ontwikkelt innovatieve, intuïtieve en hoogwaardige medische oplossingen voor zorgverleners. Hun missie: de gezondheidszorg efficiënter maken. Dat doen ze onder andere met het softwareproduct DataLinQ, dat data uit pacemakers en hartritme-ondersteunende devices centraal beschikbaar maakt in zowel ziekenhuissystemen als monitoringssoftware. Fysicon had de wens om DataLinQ te verhuizen naar de cloud en schaalbaar te maken met Kubernetes.
Met deze vraag kwamen ze bij Intermax terecht, waar ze al jaren klant zijn. En later kwamen ze ook in contact met Guida, onderdeel van IMG (Intermax Group). We spraken met Bart van de Ven, Solution Architect, en Jiri van Bergen, Product Manager bij Fysicon.
Foto: Links Jiri van Bergen, Product Manager bij Fysicon (links op de foto). Foto rechts: Bart van de Ven, Solution Architect bij Fysicon (rechts op de foto).
Zorgmedewerker had last van traagheid en inefficiëntie
DataLinQ communiceert met verschillende leveranciers van devices, wat ook betekent dat er meerdere verbindingen moeten worden gemaakt door ziekenhuizen om deze data uit te lezen. Jiri van Bergen, Product Manager: “Er is geen standaardisatie in de verbindingen met deze leveranciers. De leverancierssoftware gaat elkaar dan bijten, en dat voelt de eindgebruiker. Een zorgmedewerker moet hierdoor de systemen van verschillende leveranciers gebruiken om te lezen wat de melding is en was bij problemen met de verbinding afhankelijk van de interne IT-afdeling. Dat is tijdrovend en inefficiënt. Ook de IT-medewerker van de zorginstelling had veel werk aan de oude manier. Diegene moest de verbinding maken, meerdere firewalls openen – wat niet altijd goed liep – en waardoor het proces van opstarten erg lang duurde. En als er dan wat uitviel, was de IT-afdeling verantwoordelijk voor het oplossen van de problemen met leverancierssoftware die ze niet goed kennen.”
Samenwerking Guida, Intermax en Fysicon
Bart van de Ven (Solution Architect) vertelt: “Ik werk al 20 jaar bij Fysicon en in het verleden hebben we alles zelf gemanaged. Dat zorgde voor een grote tijds- en geldinvestering. Ik wilde echt graag innoveren, maar dat doe je niet zomaar. Het verandert de businesscase en daarmee het verdienmodel van Fysicon.” Deze casus hebben ze voorgelegd aan Intermax. Bart vervolgt:
“We zijn al jaren klant bij Intermax, dus we hebben gevraagd of ze hierbij konden ondersteunen. Wij wilden ons voornamelijk focussen op softwareontwikkeling en niet op het beheren van een ICT-omgeving. Containerized werken was voor ons namelijk helemaal nieuw. Hiermee kan software lokaal worden ontwikkeld en draaien in een cloudomgeving. Het voordeel van Intermax Group – waar Intermax onderdeel van is – is dat er binnen deze groep zeer specialistische bedrijven zitten. Zo kwamen we in contact met Guida voor het Kubernetes stuk. Samen met Guida hebben we niet alleen een technisch plan gemaakt, maar ook een nieuw businessplan en daarmee de directie weten te overtuigen.”
Interne veranderingen en stappenplan van Guida
Containerized werken in Kubernetes verandert ook de werkwijze van Fysicon zelf. Bart vertelt daarover het volgende: “Waar we voorheen een grote supportdesk hadden, alles zelf gingen oplossen en snel onsite aanwezig moesten zijn, hadden we nu een andere uitdaging. We moesten bijvoorbeeld de interne organisatie echt meekrijgen in de alle veranderingen, van het businessmodel tot de SLA’s en de samenwerking tussen de supportafdeling en het DevOps team.”
Jiri legt het verder uit: “Aan de hand van het stappenplan dat Guida voor ons maakte, hebben we de organisatie in kleine stappen meegenomen. Gelukkig praat Guida dezelfde taal als onze developers, waardoor zij al snel mee waren in het proces. Maar de rest moest ook mee. We hebben veel sessies georganiseerd, van directieleden tot developers, om alle lagen elkaar te laten vinden. Uiteindelijk konden we alles overlaten aan de techneuten, dankzij de hulp van Guida.”
Bart voegt daar nog aan toe: “Als je zelf alle kennis moet opbouwen, alles zelf moet monitoren, dan heb je veel meer medewerkers nodig. Nu besteden wij cruciale zaken uit aan Intermax en Guida, want zij hebben de kennis en wij hebben er een sparringpartner bij. Ideaal.”
De zorgmedewerker kan zich focussen op de patiënt
Door dit project is er ook meer tijd vrij gekomen voor het doorontwikkelen van het product DataLinQ. Jiri vertelt:”We zijn nu bezig om zogenoemde scrapers, oftewel softwarerobots, te bouwen, deze zijn nodig omdat de leveranciers van de devices geen API hebben om data op te vragen. Hierdoor moeten wij met deze robots acties van gebruikers nabootsen op de websites van leveranciers en op die manier de data uitlezen. Door middel van het Kubernetes platform kunnen wij dit heel schaalbaar uitvoeren, zodat we nooit teveel of te weinig robots hebben draaien. Hierdoor heeft uiteindelijk de zorgmedewerker in één overzicht de data van alle leveranciers, zodat zij zich kunnen focussen op de belangrijkste informatie en de juiste zorg.”
Innovatie en stabiliteit
Is het project dan nu volledig afgerond en is Fysicon klaar voor de toekomst? Bart vertelt daar het volgende over: “De laatste fase breekt binnenkort aan; we willen de on-premise applicatie ook naar de cloud overhevelen zodat alle data eenvoudig beschikbaar is voor onze klanten. En uiteraard willen we meer klanten naar de cloudoplossing krijgen, daar zijn we druk mee bezig. Hoe meer klanten wij naar de cloudoplossing krijgen, hoe meer controle we hebben over de software. Het belangrijkste voor ons is dat we de kwaliteit van de data kunnen blijven geven en dat we proactief naar onze klanten kunnen communiceren. Als onze klant zijn dag begint met een bakje koffie, moeten wij de eventuele problemen al voor hem hebben opgelost.
Gelukkig helpt Guida ons bij de innovatie van het product en zorgt Intermax voor de stabiliteit. Mochten Jiri of ik morgen onverwachts uitvallen, dan blijft het systeem gewoon doordraaien. Dat is de zekerheid die we nu aan klanten kunnen geven.”
Alle foto’s zijn gebruikt met toestemming van Fysicon.