Tegenwoordig kan geen zorginstelling er meer omheen: IT vormt een essentieel fundament voor moderne zorgverlening. Om dat fundament goed te organiseren zijn verschillende aspecten belangrijk. En omdat alle onderdelen daarvan invloed op elkaar hebben, is het organiseren van een goed IT-fundament een ingewikkeld vraagstuk. In deze blog vatten we vijf onmisbare stappen voor een goed IT-fundament samen.
De stappen beslaan elk een thema en u leest per thema één van de tips uit onze IT-special voor de zorg. Dit e-book geeft u handvatten om de IT-uitdagingen binnen uw zorginstelling aan te pakken, zodat u en uw medewerkers zich kunnen focussen op wat er echt toe doet: betere zorg!
Stap 1: Beheers uw IT-kosten bij toenemende complexiteit
Het beheersen van IT-kosten is een voortdurende uitdaging voor zorginstellingen. IT biedt steeds meer mogelijkheden om de bedrijfsvoering efficiënter te maken en te automatiseren. Ook komen er steeds meer oplossingen om – met behulp van IT – de serviceverlening naar cliënten te verbeteren. Door deze toegenomen mogelijkheden kan de IT-omgeving onbedoeld complexer en duurder worden. Iedere organisatie zal hierin slimme keuzes moeten maken, zodat er maximale waarde wordt gerealiseerd voor iedere uitgegeven euro.
Eén van de drie belangrijke stappen uit ons e-book – welke veel kosten kan besparen – is:
- Het opruimen van overtollige IT-servers en applicaties: Ruim onnodige servers en applicaties op. Bij veel organisaties helpt dit kosten te besparen. De migratie van on-premise naar cloud-oplossingen of een overstap van cloud-provider vormen mooie kansen om hiermee aan de slag te gaan.
Stap 2: Breng uw informatiebeveiliging op orde
Informatiebeveiliging in de zorg levert altijd een uitdagend spanningsveld op tussen goed beveiligen en de bijkomende kosten en – aan de andere kant – prettig werken. Informatie moet veilig staan én tegelijkertijd snel en makkelijk beschikbaar zijn. Eén van de belangrijkste punten waar uw zorginstelling op kan letten is:
- Versleutelen, versleutelen, versleutelen: Een goede basis begint bij een robuuste infrastructuur die rekening houdt met de geldende regels rondom informatiebeveiliging voor de zorg in Nederland. Een grote rol is weggelegd voor data-encryptie, wat essentieel is voor het beveiligen van gevoelige cliënteninformatie. Zorg voor een slimme versleuteling van gevoelige informatie , zodat de prestaties van virtuele machines niet worden beinvloed.
Stap 3: Word weerbaarder met veilige IT
Met de groeiende dreiging van cyberaanvallen en datalekken is cybersecurity een topprioriteit geworden voor zorginstellingen. Het beschermen van gevoelige cliëntgegevens tegen hackers en tegelijkertijd voldoen aan strikte wet- en regelgeving geeft een enorme uitdaging. Omdat cybersecurity over meerdere schijven wordt geïmplementeerd en verschillende toepassingsniveaus kent, delen we bij Intermax cybersecurity op in meerdere niveaus: basisbescherming, uitgebreide bescherming en hoogstaande bescherming. Laten we starten met een checklist voor basisbescherming:
- Train regelmatig medewerkers om verdachte activiteiten te herkennen en te vermijden. Medewerkers zijn vaak het zwakste punt in de beveiligingsketen en vormen een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen.
- Zorg voor een robuust back-up- en herstelplan. Geautomatiseerde back-ups van kritieke systemen en gegevens helpen om de impact te verlagen bij een uitval van systemen of een ransomware-aanval.
- Implementeer technische maatregelen zoals anti-malware-software en netwerkmonitoring. Ook de keuze van de hosting- of cloud-provider speelt hierin een rol. Kies bijvoorbeeld altijd voor een provider die aangesloten is op de ‘Nationale Anti-DDoS Wasstraat’. Dan is uw zorginstelling beter beschermd tegen DDoS-aanvallen.
- Richt een security patch management proces in voor het installeren van updates of aanpassen van configuraties bij de publicatie van urgente en aanbevolen patches door de hard- en softwarefabrikanten.
Benieuwd geworden naar de tips voor uitgebreide en hoogstaande bescherming? Download onze IT-special voor de zorg ‘5 onmisbare stappen voor meer grip op IT’ hier:
Stap 4: Zorg dat de zorg altijd door kan gaan
Het waarborgen van de beschikbaarheid van IT-systemen is cruciaal voor zorginstellingen. Zelfs korte uitvalperiodes kunnen ernstige gevolgen hebben voor de zorgverlening, de cliëntveiligheid en het imago van de organisatie. Een gebrek aan redundante systemen en een robuuste infrastructuur is dus een potentieel gevaar. Hieronder geven we alvast twee van de vijf tips uit onze IT-special die u kunt gebruiken om een hogere beschikbaarheid van de IT-omgeving te realiseren:
- Realiseer een geo-redundante opstelling (2N) voor uw datacenter: in het geval van uitval van één volledig datacenter, kan de workload worden hervat op het tweede datacenter.
- Implementeer 24/7 proactieve monitoring: monitor de IT-infrastructuur 24/7 op afwijkingen en potentiële incidenten.
Stap 5: Maak uw IT toekomstbestendig
Indien uw zorginstelling afhankelijk is van verouderde IT-systemen, loopt u het risico op een vendor lock-in. Uw organisatie wordt dan beperkt in de mogelijkheden om over te stappen naar nieuwe technologieën of leveranciers. Zo’n situatie kan leiden tot hoge kosten voor het onderhouden van verouderde systemen en tot ‘technical debt’. Dat houdt in dat uw organisatie niet snel kan inspelen op veranderingen in de markt, zoals wet- en regelgevingen. Dit kunt u vermijden door bijvoorbeeld te focussen op:
- ● Het automatiseren van het doorvoeren van softwareupdates dan wel het deployen van test- en acceptatie naar de productie-omgeving. Het kan daarbij helpen om in te zetten op containerisatie. Dit is een veel toegepaste vervolgstap op virtualisatie waarmee uw organisatie meer flexibiliteit inbouwt en het risico op vendor lock-in nog verder beperkt.
Wilt u alle tips ontvangen voor meer grip op uw IT?
Het beheren van de IT-infrastructuur brengt uitdagingen met zich mee, maar met de juiste stappen kunt u de continuïteit, veiligheid en efficiëntie van uw zorginstelling structureel verbeteren met een goed IT-fundament. In de IT-special voor de zorg: ’5 onmisbare stappen voor meer grip op IT’ geven we u nog meer tips & tricks. Zodat u beter in staat bent om de continuïteit en veiligheid van de zorg te waarborgen, kosten te beheersen en de efficiëntie van de zorgverlening te optimaliseren.
Of lees meer op Veilige en betrouwbare IT voor de zorg.